petak, 9. lipnja 2017.

Karamel torta

karamel torta



Sastojci:

8 belanaca
8 kašike šećera
100gr pečenog kikirikija
2 kašike brašna


Krem I:

300gr šećera
8dl mleka
8 žumanaca
10 kašika brašna
250gr margarina
100gr šećera u pahu
Krem II:

250ml slatke pavlake
100gr pečenog kikirikija
Još: 200gr čokolade


Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom pa dodati brašno i mleveni kikiriki. Kada kupite kikiriki ako je već pržen još malo ga propržite, ima ona jaču aromu, pazite da ne izgori. Od ove smese pečete tri tanke korice, skoro kao da doboš tortu. Istresite u četvrtasti pleh, otprilike 25x35cm i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta svaku.

Stavite šećer da se karamelizuje uz mešanje. Kad se otopio i postao braon nalijte mleko ( 7dl ) pa pustite da se otapa. Umutite žumanca sa brašnom i 1dl mleka pa zakuvajte u mleko kad se šećer otopi. Mešajte dok se ne zgusne pa  ostavite da se skroz ohladi. Ulupajte margarin sa šećerom u prahu pa dodajte ohladjenom kremu.

Ulupajte slatku pavlaku pa joj dodajte izblendirani ili sitno seckani kikiriki. Postupak pripreme kikirikija je isti kao kod kore.

Prva kora, otopite čoladu pa premažite preko kore, karamel krem pa beli krem, druga kora pa karamel krem pa beli krem, treća kora. ostaće vam i jednog i drugog krema pa ih pomešajte i namažite tortu okolo, dekoracija po želji.

Ohladite karamel tortu par sati pa poslužite.



brzikolaci.com




0 komentari